Plantemad er grynet og uden smag

Michael Haase
November 3, 2017
<< back to Blog

Hvordan går man fra i teorien at synes, at plantebaseret kost er et godt svar på klimaudfordringerne til i praksis at lave mad, som andre rent faktisk har lyst til at spise og oven i købet betale penge for? Fortællingen om Fairdig er fortællingen om en gårdpige fra landet, der blev en haj i klimakøkkenet.

Fairdig sælger klimavenlige færdigretter. Vi kalder dem klimavenlige af to årsager:

  1. Vi ønsker at sætte fokus på, at vi gennem vores madvaner kan påvirke
    klimaforandringerne i positiv, såvel som negativ retning.
  2. Vi prøver at tænke klimahensyn ind i alt fra indholdet (maden er 100 %
    plantebaseret) til omslaget (vores yderemballage er 100 % biologisk nedbrydelig).

Men én ting er at have ambitionerne og idealismen på plads. Noget andet er at gå i køkkenet og skabe nogle retter, som folk – også ”kødædere” – har lyst til at købe og spise.

Det var en udfordring for os at skabe vores første ret, for vi skulle pludselig til at tænke helt anderledes, når vi lavede mad. Vores overkok, Lise, er eksempelvis vokset op på en gård på landet, så hun var vant til en noget anden type mad end den, Fairdig sælger. Til gengæld var det en stor fordel, at hun kendte smagene fra det traditionelle, danske køkken.

Her giver vi et lille indblik i Fairdigs proces, når vi udvikler vores retter. En proces, der kræver både ”bulk”, ”splash”, ”boost” og ”topping”. Og en proces, hvis resultat beviser, at mad hverken behøver at være grynet eller smagsløs for at være klimavenlig.

Sådan lavede vi vores første ret
Ideen til Fairdigs første ret – simregryde med masala – blev født i et udsat boligområde, hvor den stod på traditionel dansk mad med brun sauce, kartofler og kød. Det er måske ikke det mest oplagte sted at udvikle en plantebaseret, indiskinspireret kikærtegryde, men der var et ønske om at ændre vaner til en sundere kost i området. Skæbnen ville desuden, at der kom en vegetar til fællesspisning, den aften Lise og Nadia fra Fairdig skulle lave mad.

Den indiskinspireret ret var allerede blevet valgt som dagens menu, og Lise prøvede at
skifte kyllingen ud med kikærter for at se, om det kunne fungere. Det kunne det.

Faktisk blev retten så god, at Fairdig besluttede at gøre det til vores debutret, da vi skulle ud i butikkerne. Her skiftede vi også mælken og fløden ud med kokosmælk, så retten kunne være 100 % plantebaseret.

Lise ved om nogen, hvordan god mælk skal smage, så hun var både spændt og skeptisk, da hun erstattede de traditionelle ingredienser med kokosmælk og sammen med Nadia eksperimenterede med den nye ret.

Men både konsistensen og smagen var god, og kokosmælken kunne sagtens erstatte den almindelige mælk og fløde. Kokosmælken opførte sig nemlig i høj grad som den
almindelige mælk og fløde, og den var både cremet og lækker. Så langt, så godt.

Kan vi plantjamme os til nye retter?
Således blev den første ret født, og en lille ny kom til. Også den blev plantebaseret, og
også den blev med kikærter.

Det er der som sådan intet galt i, men da vi i Fairdig gerne vil have alle med om bord, vil vi også gerne bevise, at plantebaseret mad er mere end kikærter.

Vi arbejder altid med de fem grundsmage, når vi udvikler nye retter: Sødt, salt, surt, bittert og umami. Især umami kan være en udfordring, når man vil gå uden om kødet. Men hvis man ved noget om mad – og det gør Lise – så kan man arbejde sig frem til umami-smagen.

Tager man for eksempel en tomat, så er der ikke særlig meget umami i den, når den er
frisk. Umami-smagen kommer til gengæld frem, når tomaten bliver kogt, og især hvis den også får lov at stå lidt og hygge sig.

Derfor er vores retter ”simregryder”. Simringen giver umami og trækker de mange smage fra grøntsagerne og krydderierne frem. Krydderierne er samtidig med til at stimulere sanserne og give den ”Mums!”-kommentar, vi ofte får for vores retter.

Vi synes, at vores første retter er to gode succeser (i fire varianter, i øvrigt). Og det er
svært ikke at gentage en succes, når den har virket godt første gang. Derfor er vi er altid på jagt efter ny inspiration og nye ingredienser, der kan give både konsistens, mæthed og ikke mindst smag i vores fremtidige Fairdig-retter.

Her håber vi, at Plantjammer kan være en genvej til at ”jamme” os frem til nye retter, hvor kikærterne er skiftet ud med andre planter, der giver den samme effekt – for eksempel nogle lækre linser.

Venlig hilsen,

Jesper fra Fairdig

Se mere på www.fairdig.dk og https://www.facebook.com/FairdigFood/

Eller køb dem i din lokale Meny aller Nemlig.dk

Om Fairdig:

Fairdig er en virksomhed startet af tre idealister med hver vores spidskompetence og én fælles mission:

At fremme klimavenlige forbrugsmønstre gennem gode produkter

Dét vil vi gerne støtte i Plant Jammer!

<< back to Blog